هوشمندسازی گاوداری

امروزه یکی از صنعت های مهم کشور ما صنعت دامداری می باشد
که مهمترین آنها گاوهای شیرده و گوشتی، پروش گوسفندهای پرواری و بز می باشد

با توجه به تولید بسیار بالای این صنعت نیاز به هوشمندسازی گاوداری کاملا حس می شود
سیستم های شیردوشی کاملا اتوماتیک در گاوداری ها کمک به تولید بهتر و حفظ کیفیت شیر می کنند

از این رو نیاز است تا حدامکان در گاوداری ها سیستم های هوشمند به کار ببریم
تا بتوانیم از مخارج اضافی اعم از کارگر، افزایش تولید و
بهبود سطح بهداشت دام، آسایش دام و … را به دست آوریم.

هوشمندسازی گاوداری

 

هوشمندسازی گاوداری چگونه است؟

از آن جایی که غذا دادن و شیردوشی دام ها به دستگاه انجام شده و از طرفی جایگاه ها و بهاربندهای دام
به صورت سالن های باز می باشد اتوماسیون آن به شرح ذیل می باشد:

۱.کنترل گرمایش و سرمایش:

در گاوداری های صنعتی اکثر کارها یا با دستگاه انجام شده و یا با کارگر
عمده اتوماسیون در گاوداری های شیری و گوشتی کنترل سرمایش و گرمایش می باشد
از آن جایی که محدوده دمای آسایش گاو بین 5-24 درجه سانتی گراد می باشد
ولی می توانند تا 15- درجه را تحمل کنند

به همین جهت می توان در فصول گرم سال با استفاده از اتوماسیون کردن مه پاش ها
و یا پنکه های سقفی دام را از استرس گرمایی دور کنیم
و در فصول سرد با سیستم های گرمایشی کفی جایگاه
و هیترهای مخصوص دام را از استرس سرمایی دور کنیم

زیرا برای هر درجه کاهش دما قابلیت هضم جیره 1 درصد کاهش می یابد پس بسیار مهم است تا دمای آسایش دام را فراهم کنیم.

۲.فن سیرکوله:

در سالن های استراحت دام که به تعداد زیاد نگهداری می شوند گاها نیاز به فن های سیرکوله می باشد
تا بتواند هوا را در طول سالن جا به جا کند و تهویه مناسبی را برای دام ایجاد کند.

چگونه پرورش گوسفند و بز را می توان اتوماسیون کرد؟

پرورش گوسفند و بز را می توان تا حدودی در سالن های بسته(Close shed) مانند مرغداری ها انجام داد
که با توجه به بسته بودن محیط، اکوسیستمی بسته داریم که می توانیم پارامترهای آن را با سیستم

اتومایتک کنترل کرد هرچند که در کنار سیستم نیاز به نیروی انسانی نیز می باشد.

۱.تهویه:

تهویه در پرورش گوسفند و بز در سالن بسته یکی از مهمترین بخش های آن می باشد
که نقش آن در دفع آمونیاک و دی اکسید کربن و جا به جایی هوا بسیار موثر می باشد.

از آنجایی که نسبت به کوران هوا حساسند برای این امر ما باید تعداد فن خود را مشخص
و سپس تعداد دریچه های ورودی را تعیین و با توجه به آن ها سیستم تهویه ای را برنامه ریزی کنیم.

۲.دما:

گوسفند نسبت به دماي بالاي محيط، کوران باد و رطوبت هوا حساسيت بيشتری دارد؛
ولي بز به خاطر پوشش مو و کرک در سطح بدن خود نسبت به سرما داراي حساسيت بيشتري است
و دمایی بین 12-21 درجه نیاز دارند
و تا 17-را می توانند تحمل کنند

بنابراین برای جلوگیری از استرس گرمایی با استفاده از سیستم تهویه و مه پاش و….
باید در سیستم های بسته استفاده نمود.

۳.رطوبت:

یکی از عواملی که می تواند تنفس را برای دام راحت تر کند مقدار رطوبت سالن می باشد

رطوبت باعث تنفس راحت تر دام میشود و مقدار مناسب آن باید بین 25-70% باشد.
مهمترین عواملی که در مقدار رطوبت تاثیر دارند عبارت اند از

  • زمان روشن و خاموش شدن فن ها
  • کار کردن مه پاش ها
  • مقدار دمای سالن

۴.کنترل آمونیاک و Co2:

آمونیاک حاصل از مدفوع و دی اکسید کربن حاصل از تنفس بیش از حد خطرناکند
در تهویه باید این گازها را خارج کرده و هوای تازه و پر اکسیژن را جایگزین آن کنیم.

مقدار طبیعی آمونیاک نباید از 20ppm بیشتر شود زیرا می تواند باعث بروز بیماری و کاهش تولید دام شود.

۶.نور:

نور یکی از لازمه های آرامش حیوان است و در کاهش مشکلات عروقی و قلبی
و راندمان تولید می تواند نقش بسزایی داشته باشد
البته اگر بتوان از روشنایی نور خورشید در طول روز استفاده
و در هنگام غروب از لامپهای 100 واتی به ازای هر 46 متر مربع استفاده نموند، عالی است

این امر نیازمند آن است که شدت نور آنقدر باشد که روزها نیاز به نور مصنوعی در داخل آغل نباشد
در غیر این صورت باید تمام روز از لامپ های مصنوعی استفاده نمود
که با برنامه ریزی اتوماسیونی می توان آن را کنترل کرد.

چگونه از کیفیت پرورش اتوماتیک خود آگاه باشیم؟

۱. سیستم خطر:

اکثر اوقات به دلیل حجم زیاد کار، دامدار از خرابی برخی سیستم های خود بی اطلاع می ماند
اما با استفاده از کنترل هوشمند می توان کوچک ترین خرابی سیستم را
به دستگاه انتقال داده و آژیر خطر را راه بیاندازد
و به صورت آنلاین روی تلفن همراه مرغدار نمایش دهد
و مرغدار را از خرابی های سیستم های سالن با خبر سازد تا در اسرع وقت آن را تعمیر کند.

۲. مانیتورینگ آنلاین سالن:هوشمندسازی گاوداری

مشاهده سالن از راه دور بسیار کمک کننده می باشد
مخصوصا در چال شیردوشی، در آغل، در بهاربندهای گاو برای چک کردن فعالیت،
مقدار خوراک، نحوه عملکرد کارگرها در چال شیردوشی، ….

و از آنطرف با جدول های کنترلی پارامترهای دامداری مثل مقدار خوراک،
مقدار آب مصرفی، مقدار تولید شیر، دفعات دوشش و ….
به صورت آنلاین در رایانه خود می توان به مدیرتی بهتر دست پیدا کرد.

 

 

درباره ebrahim hossainzade

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

گروه مهندسی اکسیژن